lördag 30 april 2011

Kulturens dag!

Tisdagen bjöd på skurar så det var en prefekt dag för att utforska Maltas historia och kultur och huvudstade Valetta blev målet.
Malta är romersk katolskt och är den lära som utbilads i skolorna samt talar om för malteserna vad som är rätt och fel.
Språket är maltesiska, som kommer mycket från arabiskan, samt italienska och engleska.
Det första besöket gjordes i St Johns Catherdral,Home of the knights. Har ni hört något så pampigt och mystiskt namn nån gång? I love it! Home of the knights!
St John´s katedralen byggdes som beskyddare för Johaniterriddarna. Riddarna var adelsmän från hela Europa som hjälpte till att skydda ön från attacker från de ottomanska turkarna, sultan Süleman II hade redan fördrivt dem från Rhodos och nu var den spanske kungen rädd att hela Europa skulle bli kristet och att turkarna skulle ta över allt! Så Johaniterordern skickade sdärför till Malta.
Byggnaden stod färdig 1577 och är helt otroligt vacker med barockmålningar och konst från Johannes Döparens liv. Vi såg också en av Europas mest imponerande konstverk; halshuggningen av Johannes Döparen av Caravaggio.
Efter detta blev det vidare till ytterligare historia uppdatering ; The Great Siege of Malta, den stora belägringen. Uppsatt i form av dockor fick vi en audioguidad tur ( av en skåning, helt fel) av den stora belägringen. Malta befann sig som sagt under stänigt hot från ottmanerna och i maj 1565 kom en ottomansk flotta på 40 000 man och belägrade öarna. Riddarna var i rejält underläge då de var 700 av dem plus 8000 malteser. Men trots ottomanernas angrepp i 36 dagar mot Fortet St Elmo höll malteser och riddare ut och det tog dem fyra veckor att inte fortet och en förlust på 8000 ottomaner. Sedan riktades blicken mot Saint Angelo och här blev det riktigt blodigt. Ottomanerna lät halshugga alla tillfångatagna riddare och lät deras huvuden flyta in i Grand Harbour, men riddarna svarade med samma mynt; halshögg tillfångatagna ottomaner och använde deras huvuden som kanonkulor!Jo då, inget fel på påhitteriet där inte.
Belägringen tog slut 8 september efter att ottomanerna drivits tillbaka från Malta.
Jag tyckte det var jättespännande historienörd som jag är.......
Efter denna kultruella dag sov jag ovaggat kan jag säga.:)







































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar